Please use this identifier to cite or link to this item: http://guaiaca.ufpel.edu.br:8080/handle/123456789/1791
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorMarques, Alexandre Carricondept_BR
dc.contributor.authorZuchetto, Camilapt_BR
dc.date.accessioned2014-08-20T13:49:10Z-
dc.date.available2013-10-15pt_BR
dc.date.available2014-08-20T13:49:10Z-
dc.date.issued2013-02-22pt_BR
dc.identifier.citationZUCHETTO, Camila. Nutritional status, dietary intake and physical activity in children and adolescents with Down syndrome. 2013. 91 f. Dissertação (Mestrado em Educação Física) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2013.por
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/123456789/1791-
dc.description.abstractDown syndrome (DS) is a genetic abnormality in which has its own characteristics and inherent affecting nutritional status. Individuals with Down syndrome have a predisposition to overweight by genetic factors and / or environmental. The aim of this study was to evaluate the nutritional status and its association with dietary intake, physical activity levels and demographic variables of children and adolescents with Down syndrome living in the city of Pelotas, Brazil. Participants were 41 children and adolescents aged between six and 18 years. It was observed that about 20% of children and adolescents were overweight, and physical activity is rarely practiced by the population, since more than 60% subjects were classified as having insufficient active. The findings about food consumption, point to an excessive consumption of carbohydrates and proteins, contributing to the nutritional status found. The formation of healthy eating habits and behaviors occurs in childhood, and if they give up properly can prevent of chronic illnesses that are so increasingly early, affecting children and young people.eng
dc.description.provenanceMade available in DSpace on 2014-08-20T13:49:10Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Camila Zuchetto.pdf: 704903 bytes, checksum: 232b840be35044acdbd5da5c79baf3ff (MD5) Previous issue date: 2013-02-22en
dc.formatapplication/pdfpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Pelotaspor
dc.rightsOpenAccesspor
dc.subjectSíndrome de Downpor
dc.subjectEstado nutricionalpor
dc.subjectConsumo alimentarpor
dc.subjectDown syndromeeng
dc.subjectnutritional statuseng
dc.subjectDietary intakeeng
dc.subjectAtividade físicapor
dc.titleEstado nutricional, consumo alimentar e atividade física de crianças e adolescentes com Síndrome de Downpor
dc.title.alternativeNutritional status, dietary intake and physical activity in children and adolescents with Down syndromeeng
dc.typemasterThesispor
dc.contributor.authorIDCPF:00381881040por
dc.contributor.authorLatteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4219164J6por
dc.contributor.advisorIDCPF:30150515049por
dc.contributor.advisorLatteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/busca.dopor
dc.contributor.advisor-co1Madruga, Samanta Winckpt_BR
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://lattes.cnpq.br/5098688372162412por
dc.description.resumoA Síndrome de Down (SD) é uma anomalia genética na qual possui características próprias e inerentes que afetam o estado nutricional. Indivíduos com SD apresentam predisposição ao excesso de peso por fatores genéticos e/ou ambientais. O objetivo deste trabalho foi avaliar o estado nutricional e sua associação com o consumo alimentar, nível de atividade física e variáveis demográficas de crianças e adolescentes com Síndrome de Down residentes na cidade de Pelotas, RS. Participaram da pesquisa 41 crianças e adolescentes com idade entre seis e 18 anos. Observou-se que cerca de 20% das crianças e adolescentes apresentaram excesso de peso, e a atividade física foi pouco praticada pela população estudada, visto que mais de 60% dos indivíduos foram classificados com insuficiente ativos. Os achados acerca do consumo alimentar, apontaram para um consumo excessivo de carboidratos e proteínas, contribuindo para o estado nutricional encontrado. A formação de hábitos e comportamentos alimentares saudáveis ocorre na infância, e se estas se derem de forma adequada se pode prevenir as doenças crônicas que estão, de forma cada vez mais precoce, acometendo crianças e jovens.por
dc.publisher.departmentEscola Superior de Educação Físicapor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Educação Físicapor
dc.publisher.initialsUFPelpor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::EDUCACAO FISICApor
dc.publisher.countryBRpor
Appears in Collections:Pós-Graduação em Educação física: Dissertações e Teses

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Camila Zuchetto.pdf688,38 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.