Show simple item record

dc.creatorMuniz, Ludmila Correapt_BR
dc.date.accessioned2014-08-20T13:57:57Z
dc.date.available2013-02-20pt_BR
dc.date.available2014-08-20T13:57:57Z
dc.date.issued2010-12-12pt_BR
dc.identifier.citationMUNIZ, Ludmila Correa. Milk consumption among adults and elderly in Pelotas, Brazil: consumer preferences and profile. 2010. 121 f. Dissertação (Mestrado em Medicina) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2010.por
dc.identifier.urihttps://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/1938
dc.description.abstractThis study describes the prevalence of daily milk intake and the consumers profile, as well as the types of milk taken by the population aged ≥20 years old from Pelotas-RS. Through a cross-sectional study, of population base, with a representative sample from the city, 2,732 individuals were interviewed. The prevalence of milk daily intake was of 34,1%, being higher among women (37,3%), elderly people (55,9%), higher schooling individuals (42,3%) and of higher economic level (45,5%). Among the consumers, 97,6% take cow s milk and, 75,5%, full-fat milk. The average milk intake was of 1,8 (DP±1,2) portion/day, in which 87,6% take less than three daily portions. Around 26% of the individuals mentioned not taking any kind of milk and, among these, only 18,7% daily take dairy products. The main reason for not consuming milk was the fact that the individual does not like it. The skim milk intake in order to replace the full-fat milk should be stimulated. Besides that, milk should be properly taken in terms of frequency and amounts.eng
dc.formatapplication/pdfpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Pelotaspor
dc.rightsOpenAccesspor
dc.subjectLeitepor
dc.subjectProdutos lácteospor
dc.subjectConsumo de alimentospor
dc.subjectEstudos transversaispor
dc.subjectMilkeng
dc.subjectDairy productseng
dc.subjectFood intakeeng
dc.subjectCross-sectional studieseng
dc.titleConsumo de leite entre adultos e idosos de Pelotas, RS: preferências e perfil dos consumidorespor
dc.title.alternativeMilk consumption among adults and elderly in Pelotas, Brazil: consumer preferences and profileeng
dc.typemasterThesispor
dc.contributor.authorIDpor
dc.contributor.authorLatteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4265588E3por
dc.contributor.advisorIDpor
dc.contributor.advisorLatteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4792761E6por
dc.contributor.advisor-co1Madruga, Samanta Winckpt_BR
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://lattes.cnpq.br/5098688372162412por
dc.description.resumoEste estudo descreve a prevalência de consumo diário de leite e o perfil dos consumidores, bem como os tipos de leite ingeridos pela população com idade ≥20 anos de Pelotas-RS. Por meio de estudo transversal, de base populacional, com amostra representativa da cidade, foram entrevistados 2732 indivíduos. A prevalência de consumo diário de leite foi de 34,1%, sendo maior entre mulheres (37,3%), idosos (55,9%), indivíduos com maior escolaridade (42,3%) e de maior nível econômico (45,5%). Dentre os consumidores, 97,6% ingerem leite de vaca e, 75,5%, com teor de gordura integral. O consumo médio de leite foi de 1,8 (DP±1,2) porção/dia, sendo que 87,6% ingerem menos de três porções diárias. Aproximadamente 26% dos indivíduos referiram não ingerir nenhum tipo de leite e, destes, apenas 18,7% consomem diariamente derivados do leite. O principal motivo para o não consumo de leite foi o fato do indivíduo não gostar do alimento. A ingestão de leite desnatado em substituição ao consumo de leite integral deve ser estimulada. Ademais, leite deve ser consumido em frequência e quantidade adequadas.por
dc.publisher.departmentMedicinapor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Epidemiologiapor
dc.publisher.initialsUFPelpor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA::EPIDEMIOLOGIApor
dc.publisher.countryBRpor
dc.contributor.advisor1Araújo, Cora Luiza Pavinpt_BR


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record