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dc.creatorMatijasevich Manitto, Aliciapt_BR
dc.date.accessioned2014-08-20T13:57:57Z
dc.date.available2013-02-20pt_BR
dc.date.available2014-08-20T13:57:57Z
dc.date.issued2005-04-19pt_BR
dc.identifier.citationMANITTO, Alicia Matijasevich. Maternal risk factors for fetal death: a case-control study of a population-based. 2005. 198 f. Tese (Doutorado em Medicina) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2005.por
dc.identifier.urihttps://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/1939
dc.description.abstractThe aim of this study was to evaluate the available epidemiological evidence of the effect of caffeine consumption during pregnancy on fetal mortality. A systematic qualitative review of observational studies that referred to any source of exposure to caffeine from food in pregnancy and to fetal mortality as the outcome was conducted at the electronic databases Medline and Lilacs. Studies published between January 1966 and September 2004 were searched. The following descriptors were used: caffeine , coffee , tea , cola and cacao to define the exposure and fetal death , stillbirth , fetal demise and fetal loss to define the outcome. A total of four publications were found. The small number of publications addressing this subject, methodological limitations, inaccurate exposure assessment in all the studies, overall risks only marginally significant in most cases and the possibility of publication bias prevent to state with certainty that caffeine consumption is actually associated with fetal death. Well-designed future research with further assessment of caffeine intake is needed to define the role of caffeine in fetal mortality.eng
dc.formatapplication/pdfpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Pelotaspor
dc.rightsOpenAccesspor
dc.subjectCafeínapor
dc.subjectMorte fetalpor
dc.subjectGravidezpor
dc.subjectCaffeineeng
dc.subjectFetal deatheng
dc.subjectPregnancyeng
dc.titleFatores de risco maternos para morte fetal: um estudo de casos e controles de base populacionalpor
dc.title.alternativeMaternal risk factors for fetal death: a case-control study of a population-basedeng
dc.typedoctoralThesispor
dc.contributor.authorIDpor
dc.contributor.authorLatteshttp://lattes.cnpq.br/3015004307520493por
dc.contributor.advisorIDpor
dc.contributor.advisor-co1Santos, Iná da Silva dospt_BR
dc.contributor.advisor-co1Latteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4790967T2&dataRevisao=nullpor
dc.description.resumoO objetivo deste estudo foi avaliar a evidência epidemiológica do efeito do consumo de cafeína durante a gravidez sobre a mortalidade fetal. Uma revisão sistemática qualitativa de estudos observacionais que se refere a qualquer fonte de exposição a cafeína de alimentos na gravidez e para a mortalidade fetal como o resultado foi conduzido na eletrônica bases de dados Medline e Lilacs. Estudos publicados entre janeiro de 1966 e setembro de 2004. Os descritores utilizados foram: "cafeína", "café", "chá", "cola" e "cacau" para definir a exposição e "morte fetal", "natimorto", "morte fetal" e "perda fetal" para definir o resultado. Um total de quatro publicações foram encontradas. O pequeno número de publicações que tratam desse assunto, as limitações metodológicas, a avaliação da exposição imprecisa em todos os estudos, os riscos marginalmente significativas na maioria dos casos e a possibilidade de viés de publicação evitar afirmar com certeza que o consumo de cafeína é associado a morte fetal. Bem concebido futuras pesquisas com uma nova avaliação de ingestão de cafeína é necessário para definir o papel da cafeína na mortalidade fetal.por
dc.publisher.departmentMedicinapor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Epidemiologiapor
dc.publisher.initialsUFPelpor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::SAUDE COLETIVA::EPIDEMIOLOGIApor
dc.publisher.countryBRpor
dc.contributor.advisor1Barros, Fernando Celsopt_BR


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