Show simple item record

dc.contributor.advisorPeske, Silmar Teichertpt_BR
dc.contributor.authorCâmara, Alicia Magdalena Gonzálezpt_BR
dc.date.accessioned2014-08-20T13:44:27Z
dc.date.available2012-09-18pt_BR
dc.date.available2014-08-20T13:44:27Z
dc.date.issued2012-06-06pt_BR
dc.identifier.citationCÁMARA, Alicia Magdalena González. Efficiency in the process of production, processing and marketing of soybean seed of the company Agro Silo Santa Catalina S.A. (Semillas Veronica®). 2012. 39 f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2012.por
dc.identifier.urihttps://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/1360
dc.description.abstractOne of the main factors that ensure agricultural productivity is the use of quality seeds, in this sense the Agro Silo Santa Catalina invests in production and marketing of seeds. The present study was to determine the efficiency in production processes, post-harvest technology and marketing of soybean seeds in the company of Veronica Seeds Agro Silo Santa Catalina S.A., the region of Alto Paraná - Paraguay. The company produces its own soybean seed through cooperatives with adequate technological capacity. The database of the study, covering the years 2005/06 to 2009/10, consisted of: 1- Area established for seed production, 2- Quantity harvested seed crude, 3- Quantity seeds cleaned and classified, 4- Number of seed approved for marketing; 5- Quantity of seed sold. Regarding the area of cultivation and harvest to their respective seed, we calculated the percentage of the gross amount of seed in relation to benefit and the amount approved for marketing and effectively performed. Records were obtained from the company itself by selecting from the year 2005/06 for all cultivars produced by the company. Based on the information found to be: The efficiency of production of soybean seeds varies throughout the year of production. Dispose of seeds in the stage of processing has an average of 30%, which indicates the need to monitor and control the conduct of the field and at harvest. The company plans to align production with sales plans. There is a need to improve the system of internal quality control.eng
dc.formatapplication/pdfpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Pelotaspor
dc.rightsOpenAccesspor
dc.subjectGlycine max L.por
dc.subjectTecnologiapor
dc.subjectQualidadepor
dc.subjectComercializaçãopor
dc.subjectGlycine max L.eng
dc.subjectTechnologyeng
dc.subjectQualityeng
dc.subjectMarketingeng
dc.titleEficiência nos processos de produção, beneficiamento e comercialização de sementes de soja da empresa Agro Silo Santa Catalina S.A. (Semillas Veronica®)por
dc.title.alternativeEfficiency in the process of production, processing and marketing of soybean seed of the company Agro Silo Santa Catalina S.A. (Semillas Veronica®)eng
dc.typemasterThesispor
dc.contributor.authorIDpor
dc.contributor.advisorIDpor
dc.contributor.advisorLatteshttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4783747Z5por
dc.description.resumoUm dos principais fatores que garantem a produtividade agrícola é o uso de sementes de qualidade. Neste sentido, a empresa Agro Silo Santa Catalina S.A. investe na produção, beneficiamento e comercialização de sementes. O presente trabalho foi realizado com o objetivo de determinar a eficiência nos processos de produção, tecnologia de pós-colheita e de comercialização de sementes de soja na empresa Sementes VerônicaA, da Agro Silo Santa Catalina S.A., na região do Alto Paraná Paraguai. A empresa produz sua própria semente de soja por intermédio de cooperados, com capacidade tecnológica adequada. A base de dados do estudo, abrangendo os anos de 2005/06 a 2009/10, consistiu em: 1- Área implantada para produção de sementes; 2- Quantidade de semente bruta colhida; 3- Quantidade de semente limpa e classificada; 4- Quantidade de semente aprovada para comercialização; 5- Quantidade de semente comercializada. Em relação à área de cultivo e sua respectiva colheita para semente, calculou-se o percentual da quantidade de semente bruta em relação à beneficiada e à quantidade aprovada para comercialização e à efetivamente realizada. Os registros foram obtidos da própria empresa, selecionando-se a partir do ano de 2005/06 para todas as cultivares produzidas pela empresa. Com base nas informações, verificou-se que a eficiência na produção de sementes de soja varia com o ano de produção. O descarte de sementes na etapa de beneficiamento apresenta média superior a 30%, o que indica a necessidade de acompanhamento e controle na condução do campo e na colheita. A empresa deve alinhar os planos de produção e vendas. Há necessidade de melhorar o sistema de controle interno de qualidade.por
dc.publisher.departmentFaculdade de Agronomia Eliseu Macielpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Ciência e Tecnologia de Sementespor
dc.publisher.initialsUFPelpor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA::FITOTECNIA::PRODUCAO E BENEFICIAMENTO DE SEMENTESpor
dc.publisher.countryBRpor


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record