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dc.contributor.advisorOsório, Maria Teresa Moreirapt_BR
dc.creatorVilanova, Marcele Sousa
dc.date.accessioned2014-08-20T14:38:50Z
dc.date.available2011-09-13pt_BR
dc.date.available2014-08-20T14:38:50Z
dc.date.issued2011-02-21pt_BR
dc.identifier.citationVILANOVA, Marcele Sousa. Evaluation of the production, physical-chemical composition, quality and fatty acid profile of milk from Saanen goats fed different levels of rice bran oil in the diet.. 2011. 107 f. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Federal de Pelotas, Pelotas, 2011.por
dc.identifier.urihttps://guaiaca.ufpel.edu.br/handle/123456789/2635
dc.description.abstractWe tested the effect of two levels of ether extract based on rice oil concentrate, 30 Saanen goats during early lactation. The feeding was based on the ratio of 60% forage (alfalfa hay), and 40% commercial concentrate with two levels of lipids (3% and 5%). The variables were: average milk production, behavior of the lactation curve, milk chemical composition and total time of lactation against the profile of saturated, monounsaturated and polyunsaturated. The increase in the percentage of ether extract oil-based rice did not affect milk production, which presented as mean ± 2658 379 mL milk / goat / day, between 11 weeks and the chemical composition of milk, which characterized by having 3.78 ± 0.59% fat, 3.10 ± 0.18% crude protein, 4.46 ± 0.20% lactose and 12.19 ± 0.72% of total solids. However significant (P <0.05) fatty acid profile of milk, reducing the concentrations of saturated fatty acids, palmitic acid C16: 0, myristic C14: 0, capric C10: 0 and lauric C12: 0, which were higher in 3% treatment (26.87, 8.60, 5.90 and 3.06% respectively) and increasing concentrations of unsaturated C16: 1, C17: 1 and C20: 1 (0.43, 0.12 and 0.10%, respectively). The inclusion of rice bran oil at levels of 3% and 5% of dry matter in the diet of goats does not affect milk production and the chemical composition until the 11th week of lactation, however, is able to alter the fatty acid profile of significantly.eng
dc.formatapplication/pdfpor
dc.languageporpor
dc.publisherUniversidade Federal de Pelotaspor
dc.rightsOpenAccesspor
dc.subjectLipídeospor
dc.subjectÁcido linoléico conjugadopor
dc.subjectLeite caprinopor
dc.subjectLipidseng
dc.subjectConjugated linoleic acideng
dc.subjectMilk goateng
dc.titleAvaliação da produção avaliação da produção, composição físico-química, qualidade e perfil de ácidos graxos do leite de cabras Saanen alimentadas com diferentes níveis de óleo de arroz na dieta.por
dc.title.alternativeEvaluation of the production, physical-chemical composition, quality and fatty acid profile of milk from Saanen goats fed different levels of rice bran oil in the diet.eng
dc.typedoctoralThesispor
dc.contributor.authorIDpor
dc.contributor.authorLatteshttp://lattes.cnpq.br/9791944809037325por
dc.contributor.advisorIDpor
dc.contributor.advisorLatteshttp://lattes.cnpq.br/8021257689310398por
dc.contributor.advisor-co1Osório, José Carlos da Silveirapt_BR
dc.contributor.advisor-co1LattesOsório, José Carlos da Silveirapor
dc.description.resumoTestou-se o efeito de dois níveis de extrato etéreo a base de óleo de arroz no concentrado de 30 cabras Saanen durante a fase inicial de lactação. A alimentação baseou-se na relação 60% de volumoso (feno de alfafa), e 40% de concentrado comercial com dois níveis de extrato etéreo (3% e 5%). As variáveis estudadas foram: Produção, composição química, perfil de ácidos graxos saturados, mono e polinsaturados no leite. O aumento no percentual de extrato etéreo na ração não influenciou a produção de leite, que apresentou como média 2658±379 mL de leite/cabra/dia, no período de 11 semanas e nem a composição química do leite, que se caracterizou por ter 3,78 de gordura; 3,10 de proteína bruta; 4,46 de lactose e 12,19 de sólidos totais. O perfil de ácidos graxos do leite foi influenciado pelo acréscimo de extrato etéreo na ração. No tratamento de maior proporção houve um aumento das concentrações de ácidos graxos insaturados C18:1n 9c (Oléico) e C18:3n3, (25,79 e 0,80%, respectivamente) e no Ácido Linoléico Conjugada (CLA) que aumentou de 0,37 para 0,72% com o acréscimo de óleo; e uma redução dos ácidos graxos saturados: palmítico C16:0, mirístico C14:0, cáprico C10:0 e láurico C12:0, que foram maiores no tratamento 3% (26,87; 8,60; 5,90 e 3,06%, respectivamente).por
dc.publisher.departmentFaculdade de Agronomia Eliseu Macielpor
dc.publisher.programPrograma de Pós-Graduação em Zootecniapor
dc.publisher.initialsUFPelpor
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIApor
dc.publisher.countryBRpor


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